Kardos Kürtőskalács - Az "édes" hivatás

Ügyes-bajos elintéznivalók

Ügyes-bajos elintéznivalók
Kitelepüléseinkről, a forgalomról, a helyszínekről és a vásárlókról is írtunk már több ízben. Arról azonban, hogy milyen úton lehet eljutni egy-egy rendezvényre még nem beszéltünk. Mielőtt még felkiáltanál, hogy ezek megőrültek, a térképet tökéletesen használjuk és a GPS-ünk bársonyos hangja is szinte mindig tökéletes útbaigazítást ad. Az út, amelyről most szó lesz, a bürokrácia útvesztője, melyből nehéz kitalálni, de nem lehetetlen.

Hogyan is vannak ezek a kitelepülések? Kit kell megkeresni ez ügyben? Szervezőt, polgármesteri hivatalt, jegyzőt? Mennyivel előtte kell szólni, hogy mennénk? Van-e hely? Hol van hely? Forgalmas, vagy eldugott részen? Mennyibe kerül egyáltalán? Milyen engedélyeket kell beszereznünk? Mennyi munkatársra van szükség? És még ki tudja, hány ilyen kérdés juthat még eszedbe. Ne gondolkodj sokat, megmondjuk a választ, végtelen mennyiségű, hiszen minden új helyzet egy újabb kérdést von maga után. Új helyzet pedig mindig lesz.

A kitelepülésen való részvétel ügyintézésének is van jó és kevésbé jó oldal is. Hiszen rengeteg utánajárással, egyeztetéssel, alkalmazkodással, szervezéssel jár, amíg egyáltalán körvonalazódik az, hogy mikor, hova, hogyan, mennyiért, mennyi időre. Le kell szögeznünk, hogy nem csak a nagy és neves rendezvények hoznak hasznot, a kisebb események, falunapok is potenciális kitelepülési helyszínek, hiszen az emberek mindenhol szívesen esznek minőségi, friss kürtőskalácsot.

De vissza a bürokrácia útvesztőjéhez: le kell szögeznünk, hogy nem vagyunk hajlandóak politizálni, minden kákán csomót keresni és összeesküvés elméleteket gyártani. Csak a tapasztalatainkat írjuk le, amelyek egyes esetekben nem valami pozitívak, aminek oka sokféle lehet.

Először is tisztában kell lennünk azzal, hogy a rendezvényre, melyre kitelepülnénk milyen árusok jelentkeztek. Egy-egy eseményen hatalmas harc van a helyekért, ami nem is feltétlenül baj, de tökéletesen tisztában kell lennünk azzal, hogy lesz-e a helyszínen konkurenciánk, hányan lesznek és megéri-e nekünk is menni. A rendezvényszervezők általában készségesek, együttműködőek, a polgármesteri hivatalok, jegyzők lehetőségeikhez mérten segtenek a kitelepülni vágyó árusnak. Az esetek döntő többségében mindent meg lehet beszélni, de sajnos a sors keze néha itt is csúf tréfát űz a kitelepülni kívánókkal. A bürokráci itt is utat tör magának és a világ rendje az, hogy, ha Te valakinek a valakije vagy, akkor sokkal nagyobb esélyed van arra, hogy sikerre vidd a célkitűzéseidet. Ez vonatkozik a kitelepülésekre is. Egy adott helyért mindenkinek ugyanakkora összeget kell kifizetnie (legjobb tudomásunk szerint, de ezt nem is szeretnénk firtatni), viszont a kellő hátszél sokat segíthet a kialakult versenyhelyzetben.

Ezektől a helyzetektől nem kell kétségbe esni, hiszen nem jöhet mindig minden össze. El kell engedned ezeket. Hidd el nekünk, hogy, ha egy rendezvény, amit nagyon szerettél volna, nem jött össze, akkor lesz kettő másik, amelyre tárt karokkal várnak.

Ha már a célegyenesben vagy és Tiéd az áhított hely, akkor sem lankadhat a figyelmed! Utána kell járnod annak, hogy mit kell vinned, lesz-e áramod, kell-e bódé, van-e lehetőséged molinót, reklámanyagot kihelyezni, mekkora lesz a hely pontosan. Rengeteg kérdés ismét, amelyre választ kell kapnod, hogy ne érjenek meglepetések. A rendezvénszervezőkkel, polgármesteri hivatalokkal telefonon, esetleg e-mailban tudod tartani a kapcsolatot, ami kissé nehézkes. De mindenképpen szükséges ahhoz, hogy minden flottul menjen.

Ne feledd, fennakadások és megoldandó feladatok mindig lesznek. Az üzlet nem indul be magától. Neked azonban, ha most vágsz bele a kürtpskalács bizniszbe, van egy hatalmas előnyöd leendő versenytársaiddal szemben. Mi. Mi segítünk Neked az indulásban, a gépek kiválasztásától elkezdve a sütési technika elsajátításán át, a kitelepülésekre való eljutásig. Nem vagy egyedül ezzel. Indulj útnak Te is magabiztosan, tökéletes tudással és megfelelő kapcsolati tőkével! Mi pedig segítünk Neked, hogy az útvesztők ezentúl csak a Minotaurusznak okozzanak gondot. Kelj útra még ma!